Image
1.10.2015 0 Comments

Ministerstvo školstva zbiera viac osobných údajov, ako je nevyhnutné

Školy pri zbere osobných údajov cez dotazníky plnia svoju zákonnú povinnosť, ktorá im zo školského zákona vyplýva. V niektorých častiach však ministerstvo školstva prostredníctvom Centrálneho registra spracúva osobné údaje v širšom rozsahu, ako je nevyhnutné. Vyplýva to zo stanoviska Úradu na ochranu osobných údajov SR s tým, že takýto postup nie je podľa úradu v súlade so zásadami spracúvania osobných údajov v zmysle zákona o ochrane osobných údajov.

Hovorkyňa ministerstva školstva Beáta Dupaľová Ksenzsighová tvrdí, že zbieranie údajov nie je nad rámec zákona o ochrane osobných údajov. "Zbieranie rodných čísel je v súlade so zákonom. Otázne sú informácie o pohlaví a vzdelaní rodičov žiaka. Tieto údaje však vieme pri najbližšej novelizácii školského zákona upraviť," hovorí Dupaľová Ksenzsighová s tým, že ministerstvo v súčasnosti komunikuje s Úradu na ochranu osobných údajov SR.

Školy majú dnes posledný deň na to, aby dodali údaje o žiakoch, pedagogických zamestnancoch a rodičoch do rezortného informačného systému ministerstva školstva. V prípade, že informácie do systému nedodajú, budú musieť ministerstvu preukázať, že zber informácii nezanedbali. V takom prípade im ministerstvo pokutu neudelí. Ak však túto svoju povinnosť zanedbali a rodičom napríklad nedali dotazníky alebo ich neinformovali o zbieraní údajov, môže im rezort udeliť pokutu až do 3 000 eur.

Vďaka rezortnému informačnému systému si budú môcť podľa ministerstva rodičia pozrieť študijné výsledky svojich detí či záznamy z centier psychologického poradenstva, ak tam dieťa chodí. "Úrady zase budú vedieť odkontrolovať dochádzku detí, čo prináša viacero pozitív - príkladom je tragický prípad malého utýraného dieťaťa, ktoré nikomu nechýbalo," uviedla Dupaľová Ksenzsighová s tým, že ak by bolo v takomto systéme dieťa zaevidované, úrady by dostali upozornenie, že si neplní školskú dochádzku a príslušné osoby by zalarmovali, aby prešetrili situáciu.


Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ emailom

Mohlo by Vás zaujímať

Informatizácia

Slovensko.Digital víta zastavenie IT projektu Sociálnej poisťovne za 70 miliónov eur

14.12.2016 00:07

Sociálna poisťovňa zastavila nákup 70 miliónového IT projektu na elektronizáciu svojich služieb. IT odborníci zo Slovensko.Digital tento tento krok vítajú. Upozorňujú tiež, že je potrebné zverejniť an ...

Žiadne komentáre

Vyhľadávanie

qubitconference

Najnovšie videá