Image
1.10.2015 0 Comments

Ministerstvo školstva zbiera viac osobných údajov, ako je nevyhnutné

Školy pri zbere osobných údajov cez dotazníky plnia svoju zákonnú povinnosť, ktorá im zo školského zákona vyplýva. V niektorých častiach však ministerstvo školstva prostredníctvom Centrálneho registra spracúva osobné údaje v širšom rozsahu, ako je nevyhnutné. Vyplýva to zo stanoviska Úradu na ochranu osobných údajov SR s tým, že takýto postup nie je podľa úradu v súlade so zásadami spracúvania osobných údajov v zmysle zákona o ochrane osobných údajov.

Hovorkyňa ministerstva školstva Beáta Dupaľová Ksenzsighová tvrdí, že zbieranie údajov nie je nad rámec zákona o ochrane osobných údajov. "Zbieranie rodných čísel je v súlade so zákonom. Otázne sú informácie o pohlaví a vzdelaní rodičov žiaka. Tieto údaje však vieme pri najbližšej novelizácii školského zákona upraviť," hovorí Dupaľová Ksenzsighová s tým, že ministerstvo v súčasnosti komunikuje s Úradu na ochranu osobných údajov SR.

Školy majú dnes posledný deň na to, aby dodali údaje o žiakoch, pedagogických zamestnancoch a rodičoch do rezortného informačného systému ministerstva školstva. V prípade, že informácie do systému nedodajú, budú musieť ministerstvu preukázať, že zber informácii nezanedbali. V takom prípade im ministerstvo pokutu neudelí. Ak však túto svoju povinnosť zanedbali a rodičom napríklad nedali dotazníky alebo ich neinformovali o zbieraní údajov, môže im rezort udeliť pokutu až do 3 000 eur.

Vďaka rezortnému informačnému systému si budú môcť podľa ministerstva rodičia pozrieť študijné výsledky svojich detí či záznamy z centier psychologického poradenstva, ak tam dieťa chodí. "Úrady zase budú vedieť odkontrolovať dochádzku detí, čo prináša viacero pozitív - príkladom je tragický prípad malého utýraného dieťaťa, ktoré nikomu nechýbalo," uviedla Dupaľová Ksenzsighová s tým, že ak by bolo v takomto systéme dieťa zaevidované, úrady by dostali upozornenie, že si neplní školskú dochádzku a príslušné osoby by zalarmovali, aby prešetrili situáciu.


Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ emailom

Žiadne komentáre

Vyhľadávanie

Kyocera - prve-zariadenia-formatu-a4-s-vykonom-a3

Najnovšie videá