Inovatívne tehly z cukru dokážu nahradiť betón
Architektonické štúdio Grimshaw a výskumníci z University of East London (UEL) vytvorili tehlu vyrobenú z bagasy, vedľajšieho produktu cukrovej trstiny. Tento biostavebný prvok, známy ako Sugarcrete, môže slúžiť ako tehla, izolačný panel alebo nosník. Okrem toho bol vyvinutý ako ekologická a cenovo dostupná alternatíva k tradičným tehlám a betónu.
„Napriek celosvetovému cieľu udržať globálne otepľovanie na úrovni 1,5 stupňa Celzia sa odhaduje, že naše celosvetové zastavané plochy sa do roku 2060 zdvojnásobia. Preto musíme vyvinúť alternatívy k súčasným stavebným metódam,“ povedal vedúci lektor UEL Armor Gutierrez Rivas. Bloky sa stavajú s použitím robotiky a technológie rozšírenej reality. Aby ich bolo možné jednoducho použiť vo viacerých projektoch, dajú sa veľmi ľahko zostaviť a rozobrať.
Cementárenský priemysel je zodpovedný približne za 8 % znečistenia uhlíkom, čo je dokonca viac ako v prípade leteckého priemyslu. Sugarcrete však vytvára len 15 – 20 % uhlíkovej stopy tradičných tehál a jeho uhlíková stopa je 20-krát nižšia ako betónu, pričom je údajne štyri až päťkrát ľahší. Sugarcrete opätovne využíva odpad z cukrovej trstiny. Využitím výliskov z cukrovej trstiny na vývoj nových stavebných materiálov a iných výrobkov, ktoré zachovávajú zachytený uhlík z vlákna, môžu spoločnosti produkujúce cukrovú trstinu kompenzovať niektoré negatívne vplyvy tejto plodiny na životné prostredie.
Zdroj: thecooldown.com.