Image
22.10.2019 4 Comments

Vyskúšali sme pripraviť steak vo vákuu pri teplote 58 stupňov

Málokedy sa mi pri testovaní produktov stalo, že som ani rámcovo netušil, ako sa zariadenie používa. Presne v takej situácii som bol po vybalení Lauben Sous Vide Stick. Výrobca s tým však počítal a priamo na zariadení, ktoré tvarom pripomína veľký ponorný mixér, umiestnil nálepku s QR kódom smerujúcim na stránky s návodom a inštruktážnymi videami. Tie boli veľmi motivačné, a tak som si trúfol ako prvé jedlo metódou sous vide pripraviť rovno steak. 

Celý postup oboznamovania sa s vákuovačkou a zariadením Lauben Sous Vide Stick vrátane prípravy  steaku je vo videu.



Lauben Sous Vide Stick je v princípe ponorný varič so špirálou, senzorom na meranie teploty vody a malou vrtuľkou, ktorá zabezpečuje cirkuláciu vody v hrnci a pod krytom variča okolo špirály. Vynikajúce a praktické veci bývajú prekvapivo jednoduché.  Toto zariadenie nevie nič viac a nič menej, len presne udržiavať nastavenú teplotu a mierne víriť vodu v hrnci alebo inej nádobe, do ktorej je ponorené, a po nastavenom čase sa vypnúť. 

Konštrukcia po odobratí krytu

Spolu s Lauben Sous Vide Stick som dostal na testovanie aj zariadenie Lauben Vacuum Sealer na vákuové zatavovanie do fólie. Metóda vákuovania vďaka odsatiu vzduchu výrazne spomaľuje proces oxidácie, pri ktorom sa potraviny kazia. Dosiahnete dlhšiu životnosť potravín a zabránite negatívnym vplyvom pôsobenia vlhkosti a baktérií zo vzduchu v chladničke, ktoré spôsobujú zmeny farieb, chutí a predovšetkým celkovej kvality vašich potravín. Ovládanie vákuovania je veľmi jednoduché a zariadenie má funkciu na vákuovanie vlhkých a krehkých potravín, ktorá zaistí šetrnejšie odsatie vzduchu, takže  nedôjde k veľkej deformácii obsahu vrecúšok. Tekutinu, ktorá by aj napriek tomu unikla, bezpečne zachytí vyberateľná odkvapkávacia drážka. 

Odsatie vzduchu a zatavenie do fólie je nevyhnutná podmienka aj pri tepelnej príprave jedál metódou sous vide. V balení je aj rolka vákuovacej fólie Lauben Sous Vide Foil 2805. Súčasťou vakuovačky je integrovaná rezačka, pomocou ktorej odrežete potrebné množstvo fólie a zatavením jedného konca si vytvoríte vákuovacie vrecko priamo na mieru. Takže všetko potrebné som mal k dispozícii a mohol som sa pustiť do prípravy steaku. Metóda sous vide, ktorá sa používa aj v michelinských reštauráciách, je založená na tepelnej úprave jedál pri nižších teplotách vo vákuu. Napriek tomu, že doba tepelnej prípravy je dlhšia ako pri klasických metódach, šetrí váš čas, pretože stačí suroviny na prípravu jedla zataviť do fólie a dať do hrnca alebo inej nádoby s vodou priebežne ohrievanou ponorným varičom Lauben Sous Vide Stick.

Dosiaľ som o tejto metóde len počul, no nemal som s ňou žiadne skúsenosti a, pravdupovediac, bol som riadne skeptický. Do fólie som zatavil dva steaky posypané korením, bylinky a strúčik cesnaku.

Podľa odporúčania som mäso nesolil. Chcel som mať steak medium well, takže som podľa návodu nastavil teplotu 65,5 °C a dobu prípravy 2 a pol hodiny. Na porovnanie, v inštruktážnom videu trochu tenší steak na „medium“ pripravovali pri teplote 54 °C 90 minút. Počas prípravy som konzultoval parametre so známym kuchárom a ten mi poradil, že na medium well bude lepšia teplota 58 °C, tak som teplotu približne po polhodine znížil na túto hodnotu.

Po nastavenom čase sa varič vypne a upozorní vás zvukovým signálom. Stejky som teda vybral z fólie, osolil a približne minútu som ich opiekol na panvici na rozpálenom oleji, aby sa na povrchu vytvorila tenká kôrka. 

Po ochutnaní celá rodina skonštatovala, že steak je vynikajúci, mäkký a pritom šťavnatý. Oveľa lepší, než keby sme ho pripravovali klasicky na panvici. Navyše na reze by celá hrúbka mala rovnakú farbu. V mojom prípade nemala, pretože som po polhodine menil teplotu. Takto som mal možnosť vidieť, akú by malo mäso farbu, keby bolo po celý čas pripravované pri 58 °C.

Na záver len dve konštatovania:

Jedlo pripravené metódou sous vide je veľmi chutné a šťavnaté, kto to raz vyskúša, bude túto metódu používať častejšie.

Na varenie metódou sous vide potrebujete len vákuovačku a zariadenie, ktoré presne udržiava nastavenú teplotu vody, napríklad varný hrniec s termostatom. Vzhľadom na primeranú cenu je však k modernému a praktickému zariadeniu Lauben Sous Vide Stick zbytočné hľadať iné alternatívy.

Zobrazit Galériu

Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ emailom

Ako na to 7

MS Power BI - ako vytvoriť graf z údajov z Wikipédie, či iného webu za 5 minút

21.01.2020 00:10

Microsoft Power BI je analytický a vizualizačný nástroj na analýzu a vizualizáciu údajov z rôznych zdrojov v reálnom čase. Umožňuje pripojiť sa na rôzne zdroje údajov, vrátane webových stránok, spraco ...

Ako na to 2

Business Intelligence v Exceli – kontingenčná tabuľka a graf

15.01.2020 00:00

Veľa manažérov, ekonómov a marketingových špecialistov v podnikovej sfére volá po kvalitných a dostupných nástrojoch pre BI analýzy, ktoré by im umožnili analyzovať údaje s ktorými pracujú. Potrebujú ...

Ako na to

Business intelligence v Exceli – analýza hypotéz (What-if analýza)

12.01.2020 00:10

Analýza hypotéz je what-if proces zmeny hodnôt v bunkách tabuľky, vďaka ktorému môžete vidieť, ako tieto zmeny ovplyvnia výsledky vzorcov v hárku. Pomocou nástrojov na analýzu hypotéz v Exceli môžete ...

4 Comments

  1. Presne blbost reakcia na: Vyskúšali sme pripraviť steak vo vákuu pri teplote 58 stupňov
    23.10.2019 17:10
    Chobotina
    Reagovať
  2. adkoo reakcia na: Vyskúšali sme pripraviť steak vo vákuu pri teplote 58 stupňov
    23.10.2019 16:10
    steak mam hotovy na grile za 2 minuty, perfektny, stavnaty.
    a podla tohto ho mam dusit a este kvoli korke opekat? to nemysliste vazne... a minat elektrinu a foliu? super ekologicke ...
    Reagovať
    • RE: adkoo reakcia na: adkoo
      25.10.2019 08:10
      Adkoo ekolog a expert na hovadzie steaky... Kombinacia ako vino s mliekom
      Reagovať
      • RE: RE: adkoo reakcia na: RE: adkoo
        26.10.2019 12:10
        To pisal kdo? Autor? Sak to je totalny nezmysel. Cele vakuum. Vakuovacka neurobi vakuum, mozno mierny podtlak. A minat 2 hodiny energiu na taku blbost...
        Reagovať

Videá