Image
11.4.2017 0 Comments

SmartCity: Monitorovanie zberu odpadu

Odvoz a spracovanie odpadu je náročný logistický, separačný a spracovateľský proces. Pre obyvateľov miest a obcí je viditeľná predovšetkým prvá fáza – odvoz odpadov zo smetných nádob. V súčasnosti sa realizuje klasicky na periodickej báze, pričom perióda zberu sa určuje na základe skúseností, ako rýchlo sa smetné nádoby v príslušnej obci či mestskej časti naplnia. Málokedy je stanovenie periódy optimálne a dôsledkom je vysýpanie poloprázdnych alebo takmer prázdnych smetných nádob, prípadne aj opačne, preplnené nádoby a odpad nahromadený na zemi vedľa nich.  Súčasný stav sa dá najvýstižnejšie charakte­rizovať vetou, že operátori komunálnych ­služieb vyvážajú kontajnery, a nie odpad. Spresníme aj pojem viditeľnosti odvozu. Ak táto služba funguje, je prakticky neviditeľná, viditeľnou sa stane vtedy, ak prestane fungovať: preplnené a nezriedka aj zapáchajúce kontajnery s odpadom hnijúcim v horúčavách. Ešte markantnejšie sa problém so zápachom prejavuje pri odpade nahádzanom vedľa kontajnerov. V súčasnosti túto situáciu v niektorých mestách rieši mestská polícia rozmiestnením takzvaných fotopascí, teda skrytých prenosných kamier do častí mesta, ktoré bežne nemonitoruje mestský kamerový systém. Sú schopné zachytiť priestupok do 50 metrov. No ak na zázname nie je evidenčné číslo vozidla, je identifikácia vinníka vysýpajúceho odpad po zotmení veľmi ťažká až nemožná.   Zvoz odpadu je nákladná činnosť, ktorá tvorí podstatnú časť konečnej ceny komunálnych služieb, do ktorej sa započítavajú náklady na využitie času pracovníkov, amortizácia vozidiel, pohonné hmoty a ďalšie sekundárne náklady. Aby bolo možné zvoz odpadu efektívne plánovať a operatívne riadiť, treba poznať stav naplnenia smetných nádob. Evidencia nevyvezeného odpadu na portáli OLO. Pri každej vlajočke s nevyvezenou nádobou je aj fotografia s opisom dokumentujúca príčinu nevyvezenia.  Táto informácia je predovšetkým pri veľkoobjemových smetných nádobách pre operátorov komunálnych služieb veľmi cenná. V situácii ...

Článok je uzamknutý

Pokračovanie článku patrí k prémiovému obsahu pre predplatiteľov. S digitálnym predplatným už od 10 € získate neobmedzený prístup k uzamknutému obsahu na celý rok. Objednať si ho môžete TU. Ak ho už máte prihláste sa TU


Prihlásiť pomocou členstva PC REVUE

Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ emailom

Mohlo by Vás zaujímať

Ako na to 4

Ako pripraviť zeleninové jedlo vo vákuu pri nízkej teplote, aby si zachovalo maximum vitamínov

26.10.2019 00:10

Po úspešnom pokuse o prípravu šťavnatého steaku popísaného v článku https://www.pcrevue.sk/a/Vyskusali-sme-pripravit-steak-vo-vakuu-pri-teplote-58-stupnov  som vyskúšal tento spôsob tepelnej úpravy po ...

Ako na to 4

Vyskúšali sme pripraviť steak vo vákuu pri teplote 58 stupňov

22.10.2019 00:10

Málokedy sa mi pri testovaní produktov stalo, že som ani rámcovo netušil, ako sa zariadenie používa. Presne v takej situácii som bol po vybalení Lauben Sous Vide Stick. Výrobca s tým však počítal a pr ...

Ako na to

Tipy, triky a návody: Ako zjednotiť hlasitosť rozdielnych skladieb MP3

24.10.2019 00:00

Pokiaľ máte svoj obľúbený mix skladieb MP3 zložený z rôznych interpretov a z rôznych albumov, zrejme sa pravidelne stretávate s tým, že sa pri prehrávaní na smarfóne či v aute musíte načahovať po ovlá ...

Vyhľadávanie

ACER_122019

Najnovšie videá