Image
3.12.2019 0 Comments

Smart kuchyňa / Moderné technológie na prípravu stravy

Niektoré technológie využívané v špičkových reštauráciách si zatiaľ cestu do domácich kuchýň nenašli. Typický príklad je konvektomat umožňujúci v rôznych zónach pripravovať rozličné jedlá rôznym spôsobom tepelnej úpravy. Je to logické, pretože v reštauráciách sa pripravuje viac rôznych jedál pre viacerých hostí. V domácnosti sa viac druhov jedál pripravuje zriedkavo. Do popredia preto vystupuje požiadavka aplikovať postupne viac spôsobov tepelnej prípravy na jedno jedlo, pričom jedlo je stále v rovnakom priestore – v rúre alebo vo varnej nádobe, kde sa predtým môže nasekať, vymiesiť, prípadne rozmixovať. Je to nielen z dôvodu pohodlia, ale jedna z dôležitých požiadaviek je, aby sa nádoba alebo rúra počas prípravy jedla, ak to nevyžaduje technologický postup, neotvárala, aby neuniklo teplo a vlhkosť. Čoraz väčšiu popularitu získava aj príprava jedál vo vákuu. Multifunkčná tepelná príprava Preto sú čoraz populárnejšie multifunkčné rúry, ktoré kombinujú magnetron na tepelné spracovanie pomocou mikrovĺn, teplovzdušnú rúru a gril. Spotrebič tohto typu potrebuje jeden zdroj mikrovĺn a dva rôzne druhy tepla. Začneme energetickou bilanciou takejto multifunkčnej rúry. Na magnetron počítajme s príkonom 1000 W, na teplovzdušný ohrev 2500 W a na gril 2000 W. To je spolu 5500 W čiže 5,5 kW. Pokiaľ je takáto rúra koncipovaná ako súčasť sporáka, ktorý sa pripája na trojfázový rozvod, nie je takýto príkon problém. Pokiaľ je takýto kombinovaný spotrebič v oveľa kompaktnejšom konštrukčnom formáte mikrovlnnej rúry, ktorá sa pripája do bežnej zásuvky pripojenej na 16 A istič, maximálny príkon všetkých spotrebičov pripojených na tento istič je 3600 W (230 V × 16 A). Z toho jednoznačne vyplýva, že spomínané druhy tepelnej úpravy integrované v jednom spotrebiči sa musia aplikovať postupne. Rozsah teplôt pri teplovzdušnom ohreve je spravidla 40 – 200 °C. Dolná hranica teploty je ideálna na fermentovanie čiže kvasné procesy pri kysnutí cesta alebo príprave jogurtu. Dobrý príklad, pri kto ...

Článok je uzamknutý

Pokračovanie článku patrí k prémiovému obsahu pre predplatiteľov. S digitálnym predplatným už od 10 € získate neobmedzený prístup k uzamknutému obsahu na celý rok. Objednať si ho môžete TU. Ak ho už máte prihláste sa TU


Prihlásiť pomocou členstva PC REVUE

Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ emailom

Mohlo by Vás zaujímať

Magazín

Ako využívať elektromobil na 100 %

30.12.2019 16:13

Predaj elektromobilov stále vzrastá a na trh prichádzajú modely v podstate vo všetkých kategóriách. Veľký nárast predajov predpokladáme aj v budúcom roku, keď je oznámené množstvo nových modelov takme ...

Magazín

Na ceste po Vietname s Fujifilm X-T30

30.12.2019 15:30

Tento príbeh sa začína v Kysuckom Novom Meste. Je presne 12 hodín napoludnie a ja vyrážam smerom na Viedeň. Mám so sebou jeden malý kufor a v brašne Fujifilm X-T30. Telo je úžasne malé, a preto bol pr ...

Magazín

Ford Mondeo Titanium Hybrid kombi: Rodinné kombi s nízkou spotrebou

30.12.2019 15:16

Hybridných vozidiel na našom trhu neustále pribúda, ich verzie kombi sú však stále skôr vzácnosť. Napriek tomu, že Ford svoje Mondeo v hybridnej verzii uviedol už pred tromi rokmi, k nám sa dostala ib ...

Vyhľadávanie

Najnovšie videá