Prvý steak na svete vypestovaný v laboratóriu vraj chutí a vonia rovnako ako klasický steak. Dali by ste si ho?

0

Firma Aleph Farms, startup s približne dvojročnou históriou, oznámila, že vyrobila prvý steak na svete v laboratórnych podmienkach. Podľa fotografií a videoklipov ide o tenký, ale jednoznačne steakovitý kus hovädzieho mäsa. Mohol by predstavovať významný míľnik, lebo by bolo možné vyrobiť mäso bez zabíjania.

„Keď sme ho varili, voňalo skvelo,“ povedal CEO a zakladateľ firmy Didier Toubia. „A malo rovnakú charakteristickú chuť ako bežné mäso.“ Ale skutočný prínos laboratórne pestovaného mäsa je podľa jeho vyjadrenia v štruktúre steaku. „Bolo trošku húževnaté, ako mäso býva. Videli a cítili sme vlákna, keď sme ho rezali nožom.“


Prototyp steaku, foto Aleph Farms

Keby sa podarilo vyrobiť skutočné mäso bez hospodárskych zvierat, bolo by to ako objav svätého grálu. Niekoľko firiem robí hamburgery na rastlinnej báze a zopár startupov sa snaží vyrobiť ekologické hovädzie a kuracie mäso zo živočíšnych buniek bez hospodárskych zvierat. No ešte ani jeden nevytvoril produkt, ktorý si spotrebitelia môžu kúpiť v obchodoch alebo reštauráciách.

Vyrobiť remeselne hamburger, ktorý kombinuje niekoľko prísad s mletým mäsom, je oveľa jednoduchšie ako napodobniť zložitú štruktúru a chuť steakov alebo kuracích pŕs.

„Už vytvoriť klobásu z buniek kultivovaných mimo zvierat je dosť náročné. Predstavte si, aké ťažké je vytvoriť kvalitný steak,“ hovorí Toubia.

Odborníci a investori s rizikovým kapitálom sú presvedčení, že sa dočkáme mäsa z laboratórií, ktoré by mohlo znamenať prevrat v priemysle s hodnotou 200 miliárd dolárov. Uznávajú však, že dostať mäso z laboratórií do obchodov bude ešte nejaký čas trvať.

Zdroj: businessinsider.com.

Redakcia

Všetky autorove články
veda vyskum clovek jedlo buducnost maso zviera

Pridať komentár

Mohlo by vás zaujímať

Mohlo by vás zaujímať