Image
1.10.2015 0 Comments

Ministerstvo školstva zbiera viac osobných údajov, ako je nevyhnutné

Školy pri zbere osobných údajov cez dotazníky plnia svoju zákonnú povinnosť, ktorá im zo školského zákona vyplýva. V niektorých častiach však ministerstvo školstva prostredníctvom Centrálneho registra spracúva osobné údaje v širšom rozsahu, ako je nevyhnutné. Vyplýva to zo stanoviska Úradu na ochranu osobných údajov SR s tým, že takýto postup nie je podľa úradu v súlade so zásadami spracúvania osobných údajov v zmysle zákona o ochrane osobných údajov.

Hovorkyňa ministerstva školstva Beáta Dupaľová Ksenzsighová tvrdí, že zbieranie údajov nie je nad rámec zákona o ochrane osobných údajov. "Zbieranie rodných čísel je v súlade so zákonom. Otázne sú informácie o pohlaví a vzdelaní rodičov žiaka. Tieto údaje však vieme pri najbližšej novelizácii školského zákona upraviť," hovorí Dupaľová Ksenzsighová s tým, že ministerstvo v súčasnosti komunikuje s Úradu na ochranu osobných údajov SR.

Školy majú dnes posledný deň na to, aby dodali údaje o žiakoch, pedagogických zamestnancoch a rodičoch do rezortného informačného systému ministerstva školstva. V prípade, že informácie do systému nedodajú, budú musieť ministerstvu preukázať, že zber informácii nezanedbali. V takom prípade im ministerstvo pokutu neudelí. Ak však túto svoju povinnosť zanedbali a rodičom napríklad nedali dotazníky alebo ich neinformovali o zbieraní údajov, môže im rezort udeliť pokutu až do 3 000 eur.

Vďaka rezortnému informačnému systému si budú môcť podľa ministerstva rodičia pozrieť študijné výsledky svojich detí či záznamy z centier psychologického poradenstva, ak tam dieťa chodí. "Úrady zase budú vedieť odkontrolovať dochádzku detí, čo prináša viacero pozitív - príkladom je tragický prípad malého utýraného dieťaťa, ktoré nikomu nechýbalo," uviedla Dupaľová Ksenzsighová s tým, že ak by bolo v takomto systéme dieťa zaevidované, úrady by dostali upozornenie, že si neplní školskú dochádzku a príslušné osoby by zalarmovali, aby prešetrili situáciu.


Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ emailom

Mohlo by Vás zaujímať

Informatizácia

Američania investujú do slovenských technologických talentov vyše 15 miliónov dolárov

16.04.2019 00:05

Americká softvérová spoločnosť GoHealth dokončila akvizíciu firmy Creatix vrátane jej 80 členného slovenského tímu. GoHealth plánuje v priebehu nasledujúcich rokov na Slovensku investovať vyše 15 mili ...

Informatizácia

Výberové konanie

11.04.2019 23:11

Špeciálny projekt Predseda Prešovského samosprávneho kraja vyhlasuje výberové konanie na obsadenie miesta: VEDÚCEHO ODBORU INFORMAČNO-KOMUNIKAČNÝCH TECHNOLÓGIÍ (IKT) ÚRADU PSK, ktorý bude riadiť od ...

Informatizácia

Software Asset Managment - optimálne riadenie a správa firemných softvérových prostriedkov

10.04.2019 00:12

Špeciálny projekt Potreba Software Asset Managementu (SAM) v akejkoľvek podobe je čoraz dôležitejšia. Zvyšujúce sa náklady na prevádzku informačných systémov so sebou prinášajú potrebu ich optimalizá ...

q

Žiadne komentáre

Vyhľadávanie

SecTec_2019

Najnovšie videá

RECFRUIT 2019


PC forum button