Image
1.10.2015 0 Comments

Ministerstvo školstva zbiera viac osobných údajov, ako je nevyhnutné

Školy pri zbere osobných údajov cez dotazníky plnia svoju zákonnú povinnosť, ktorá im zo školského zákona vyplýva. V niektorých častiach však ministerstvo školstva prostredníctvom Centrálneho registra spracúva osobné údaje v širšom rozsahu, ako je nevyhnutné. Vyplýva to zo stanoviska Úradu na ochranu osobných údajov SR s tým, že takýto postup nie je podľa úradu v súlade so zásadami spracúvania osobných údajov v zmysle zákona o ochrane osobných údajov.

Hovorkyňa ministerstva školstva Beáta Dupaľová Ksenzsighová tvrdí, že zbieranie údajov nie je nad rámec zákona o ochrane osobných údajov. "Zbieranie rodných čísel je v súlade so zákonom. Otázne sú informácie o pohlaví a vzdelaní rodičov žiaka. Tieto údaje však vieme pri najbližšej novelizácii školského zákona upraviť," hovorí Dupaľová Ksenzsighová s tým, že ministerstvo v súčasnosti komunikuje s Úradu na ochranu osobných údajov SR.

Školy majú dnes posledný deň na to, aby dodali údaje o žiakoch, pedagogických zamestnancoch a rodičoch do rezortného informačného systému ministerstva školstva. V prípade, že informácie do systému nedodajú, budú musieť ministerstvu preukázať, že zber informácii nezanedbali. V takom prípade im ministerstvo pokutu neudelí. Ak však túto svoju povinnosť zanedbali a rodičom napríklad nedali dotazníky alebo ich neinformovali o zbieraní údajov, môže im rezort udeliť pokutu až do 3 000 eur.

Vďaka rezortnému informačnému systému si budú môcť podľa ministerstva rodičia pozrieť študijné výsledky svojich detí či záznamy z centier psychologického poradenstva, ak tam dieťa chodí. "Úrady zase budú vedieť odkontrolovať dochádzku detí, čo prináša viacero pozitív - príkladom je tragický prípad malého utýraného dieťaťa, ktoré nikomu nechýbalo," uviedla Dupaľová Ksenzsighová s tým, že ak by bolo v takomto systéme dieťa zaevidované, úrady by dostali upozornenie, že si neplní školskú dochádzku a príslušné osoby by zalarmovali, aby prešetrili situáciu.


Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ emailom

Mohlo by Vás zaujímať

Informatizácia

Ohliadnutie za konferenciou Hackerfest

12.12.2018 00:00

HackerFest Slovakia je bezpečnostná konferencia o najnebezpečnejších praktikách hackingu dnešnej doby. Účastníci získali aktuálny prehľad o nebezpečných podobách hackingu a zároveň od etických hackero ...

Informatizácia 1

Do roku 2020 bude v EÚ chýbať pol milióna IT špecialistov. Ženy toto povolanie neláka

16.11.2018 00:01

Už o dva roky bude v krajinách Európskej únie chýbať pol milióna IT špecialistov. A to napriek tomu, že táto oblasť je jednou z najlepšie ohodnotených na trhu práce, vrátane Slovenska. Podľa Štatistic ...

Informatizácia

Byrokracia sa dá výrazne odstrániť aj s pomocou technológií

15.11.2018 11:55

Od začiatku septembra už nemusia občania ani podnikatelia na úrady nosiť výpisy z obchodného a živnostenského registra, ani listy vlastníctva vrátane poskytnutia kópie z katastrálnej mapy k žiadostiam ...

q

Žiadne komentáre

Vyhľadávanie

DOCKITIN

Najnovšie videá



PC forum button