Image
2.2.2019 0 Comments

ISO v digitálnej fotografii

Pochopenie významu ISO, ako jedného z trojice kľúčových parametrov, ktoré sa pri fotografovaní nastavujú, musíme nahliadnuť do nedávnej histórie – do éry klasickej fotografie, keď sa fotilo na celuloidový film. K dispozícii boli a stále sú čiernobiele aj farebné filmy s rôznou citlivosťou na svetlo. U nás bolo zaužívané označenie citlivosti podľa nemeckej normy DIN 4512, z ktorej vychádzala aj československá norma ČSN 66 6625. Preto sme si vtedy v obchode pýtali napríklad „21-dinový“ film. Na škatuľke s filmom však okrem hodnoty podľa DIN boli uvedené aj hodnoty citlivosti podľa sovietskej normy GOST a americkej normy ASA. A práve hodnota citlivosti podľa ASA je identická s hodnotou ISO používanou v súčasnosti. Citlivosť na svetlo je logaritmická veličina, preto aj nastavované hodnoty ISO rastú exponenciálne. Predávali sa (a stále sa predávajú) filmy s citlivosťou 50, 100, 200, 400, 800, 1600 aj vyššou. Citlivosť v stupňoch podľa DIN sa udávala tak, že prírastok o 3 stupne znamenal dvojnásobnú citlivosť, teda 18° DIN bol ekvivalentom 50 ASA, 21° DIN ekvivalentom 100 ASA atď. Citlivosť filmu je daná chemickým zložením fotocitlivej vrstvy a, samozrejme, celý film mal rovnakú citlivosť. Preto sa vyrábali nielen kinofilmy, na ktoré sa zmestilo 36 záberov, ale aj kratšie, a to na 24 či dokonca 12 záberov. Napríklad svadobný fotograf v tom čase musel mať so sebou minimálne dva fotoaparáty a v každom film s rôznou citlivosťou. Napríklad jeden film s citlivosťou ISO 100, ak bol jasný slnečný deň, alebo ISO 200 či 400, ak bolo zamračené. V druhom fotoaparáte mal film s citlivosťou ISO 800, prípadne vyššou na zábery v obradnej sieni, prípadne v kostole. Ak nemal dva fotoaparáty, musel operatívne meniť filmy. Ak bolo treba meniť film za citlivejší alebo menej citlivý a mali ste vyfotenú len tretinu záberov, bolo by škoda nevyužiť zvyšok materiálu. S trochou praxe sa to dalo zvládnuť. Napríklad po vyfotení ôsmich záberov ste film pretočili späť do kazety, pričom ste dali poz ...

Článok je uzamknutý

Pokračovanie článku patrí k prémiovému obsahu pre predplatiteľov. S digitálnym predplatným už od 10 € získate neobmedzený prístup k uzamknutému obsahu na celý rok. Objednať si ho môžete TU. Ak ho už máte prihláste sa TU


Prihlásiť pomocou členstva PC REVUE

Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ emailom

Mohlo by Vás zaujímať

Ako na to

Výmena disku SSD za disk s väčšou kapacitou

12.02.2020 13:44

Dosiaľ sme vo viacerých článkoch riešili možnosť výmeny klasického mechanického pevného disku za polovodičový. Po takejto výmene sa počítač či notebook poznateľne zrýchlil, hlavne v aplikáciách, ktoré ...

Ako na to

Ako docieliť výraznejšie rozostrenie? Pomôže vám panoráma

10.02.2020 21:10

Ako vlastne funguje bokeh (rozostrenie) Bokeh vzniká v častiach fotky, ktoré sú mimo roviny ostrosti, a hlavne v miestach, kde sú zdroje svetla. Najčastejšie pri bodových svetlách vidíte charakter ...

Ako na to

Ako v prehliadači Firefox nastaviť viacriadkové ušká stránok?

10.02.2020 20:50

Prehliadač Firefox podobne ako všetka jeho konkurencia umožňuje otvárať webové stránky v samostatných záložkách, teda na špecifických uškách na paneli, medzi ktorými sa možno prepínať. Firefox tento s ...

Vyhľadávanie

itSMF 2020

Najnovšie videá