Image
31.12.2019 1 Comments

Budúcnosť stravovania: Hydroponické farmy, riasy a umelé mäso

Vedci v súčasnosti skúmajú nové spôsoby, ako využiť jedinečné vlastnosti rias. Možno ich jesť, používať na zachytávanie oxidu uhličitého, dokonca sa z nich dajú vyrábať tenisky. Ak bude trend pokračovať, možno nám riasy pomôžu zmierniť niektoré z účinkov zmeny klímy. Ponúkame vám niekoľko zaujímavých myšlienok z materiálu World in 50 Years Project. Niektorí odborníci sa nazdávajú, že o 50 rokov budeme bežne konzumovať potraviny a nápoje pochádzajúce z rias.

Podľa nich sa poľnohospodárstvo a potraviny sa v najbližších 50 rokoch zmenia viac ako za posledných 10 000 rokov. Hoci jedlo bude vyzerať a chutiť rovnako ako dnešné, bude pochádzať z radikálne iných zdrojov. Budeme jesť mäso a mliečne výrobky pestované alternatívnym spôsobom za využitia procesov bioinžinierstva. Mäso pestované v laboratóriách bude dokonca už v nasledujúcich piatich až desiatich rokoch komerčne dostupné za konkurencieschopné ceny.

Toto pestované mäso spôsobí revolúciu v kuchyni. Nebudeme sa obmedzovať iba na kurčatá, ošípané a kravy. Budeme si môcť dopriať dokonca aj mäso z ohrozených druhov, pretože zvieratám sa pri výrobe takéhoto mäsa neublíži. Takzvané funkčné potraviny budú skonštruované s prihliadaním na zážitkovú aj funkčnú/zdravotnú stránku. Technológie výroby potravín sa budú naďalej zlepšovať, jedna z možností sú hydroponické farmy na produkciu čerstvých potravín, ktoré sa nepestujú na poliach.

Očakáva sa globálny rozmach geneticky modifikovaných rastlín, húb, baktérií a rias s cieľom poskytnúť prispôsobenú a dostupnú stravu pre viac ako 10 miliárd ľudí na svete. Zatiaľ čo v súčasnosti sa v rastlinnej výrobe očakáva najmä vysoký výnos a uniformita (aby sa semená dali vysadiť v New Yorku, Mexiku aj v Číne), v budúcnosti budeme pestovať ovocie a zeleninu, ktoré sú vhodnejšie pre miestne podmienky, lepšie prispôsobené pre systémy ekologického poľnohospodárstva.

Vďaka uvoľneniu tlaku na rybárstvo a poľnohospodárstvo môže dôjsť k obnoveniu dažďových pralesov, saván a oceánov. Niektorí odborníci očakávajú aj niekoľko desaťnásobne vyššiu produktivitu potravín na štvorcový kilometer prostredníctvom rýchlej replikácie fotosyntetickej (bio)chémie.

Zdroj: qz.com.

Zobrazit Galériu
Autor: Redakcia

Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ emailom

Mohlo by Vás zaujímať

Výskum

Objav v oblasti imunológie by mohol umožniť liečbu každého druhu rakoviny

22.01.2020 00:00

Vedci z Cardiffskej univerzity tvrdia, že novoobjavenú časť nášho imunitného systému možno využiť na liečenie všetkých druhov rakoviny. Zistenia publikované v časopise Nature Immunology zatiaľ neboli ...

Výskum

Šikovné riešenie ako sa vyhnúť endoskopickým vyšetreniam a zákrokom

21.01.2020 00:10

Vedci z MIT pracujú na pokročilých zdravotníckych pomôckach, ktoré by sa dali prehltnúť, ale na ich odstránenie by nebol potrebný chirurgický zákrok. Vyvinuli preto hydrogél, ktorý môže byť rozložený ...

Výskum

Nová grafénová batéria sa nabíja neuveriteľne rýchlo a dlhšie vydrží

21.01.2020 00:05

Rýchlejšie nabíjanie, dlhšia životnosť a nižšie teploty. To sú tri najväčšie prednosti lítiovej batérie naplnenej zázračným grafénom. Pracuje na nej spoločnosť Real Graphene a výhody, ktoré prináša in ...

1 Comments

  1. biomaso reakcia na: Budúcnosť stravovania: Hydroponické farmy, riasy a umelé mäso
    14.1.2020 14:01
    http://www.osel.cz/10940-ekologicke-supermaso-pripravene-bunecnym-zemedelstvim.html
    Reagovať

Vyhľadávanie

Najnovšie videá