Facebook umožní vymazať údaje o tom, čo robíte mimo Facebooku

0

Facebook sprístupňuje všetkým používateľom na svete nástroj Off-Facebook Activity, ktorý im umožňuje spravovať a mazať údaje, o ktoré sa webové stránky a aplikácie tretích strán delia s Facebookom. Funkcia bola prvýkrát predstavená v roku 2018 na vývojárskej konferencii Facebooku, ale minulý rok bola uvedená iba vo vybraných geografických oblastiach. Pôvodne sa nástroj volal Clear History (Vymazať históriu), ale tento názov mohol zmiasť používateľov, že ide o nástroj na vymazanie údajov zverejnených na Facebooku. Nový názov lepšie objasňuje, aký druh údajov sa odstráni - „aktivita mimo Facebooku“.

Zber údajov sám osebe nie je taký problém. Keby aplikácie boli opatrné, ochránili údaje, ktoré zhromaždili, a nechali si ich pre seba, používateľom by to neprekážalo. No namiesto toho sa údaje používateľov predávajú na podporu bezplatného používania webu financovaného z reklám. Ako Facebook vysvetlil, iné spoločnosti mu posielajú informácie o vašej aktivite na svojich stránkach a aplikáciách, ktoré potom táto sociálna sieť používa na zobrazenie relevantných reklám. Pomocou nového nástroja si môžete zobraziť súhrn týchto informácií a vymazať ich zo svojho účtu.

Používatelia si nedokážu udržať prehľad o tom, ktoré aplikácie a webové stránky zdieľajú údaje alebo čo tieto údaje obsahujú. Ľudia totiž majú vo svojich smartfónoch v priemere viac ako 80 nainštalovaných aplikácií a mesačne ich používajú približne 40. Nástroj Off-Facebook Activity ponúka jasný prehľad o tom, ktoré aplikácie a webové stránky zhromaždili údaje, ako sa k nim Facebook dostal, koľko interakcií (prihlásenie, vyhľadávanie, nákupy atď.) získal a pod. Na základe toho sa potom môžete rozhodnúť prerušiť pripojenie tretej strany k Facebooku.

Funkcia je však dosť komplikovaná – nebolo by prekvapujúce, keby ste v zozname lokalít zdieľajúcich údaje videli stovky webov a aplikácií. Nástroj vyžaduje na svoje zobrazenie, aby používatelia Facebooku znova zadali svoje heslo, aj keď sú aktuálne prihlásení. Navyše tlačidlo „vymazať históriu“ nezabráni tretím stranám v budúcom zdieľaní údajov, na to je určená iná sekcia. Napokon vás upozorní, že vymazanie histórie vás odhlási z desiatok aplikácií a nezabráni v tom, aby sa vám zobrazovali reklamy. Cieľom varovania je prinútiť používateľov, aby tento krok zvážili.

Zdroj: techcrunch.com.

Zobrazit Galériu

Redakcia

Všetky autorove články
Facebook internet web online sukromie Digital dáta

Pridať komentár

Mohlo by vás zaujímať

Mohlo by vás zaujímať