Image
13.5.2019 0 Comments

Dajte si pozor na Nasty List! Môžete prísť o kontrolu nad svojím instagramovým účtom

Počas prvej polovice apríla začali používatelia obľúbenej služby Instagram dostávať nezvyčajné správy od svojich domnelých sledujúcich, ktorí s údivom upozorňovali na to, že sa ich účty ocitli na nejakom prapodivnom zozname označovanom ako Nasty List. Správa s vloženým odkazom obvykle obsahuje oznámenie typu "Pane bože, naozaj si tam, na zozname @TheNastyList_xy, dokonca na 26. mieste!", pričom názov samotného zoznamu a pozícia vlastníka účtu v ňom sa u jednotlivých príjemcov môžu líšiť.

Sociálne médiá sú založené okrem iného aj na "rýchlom klikaní", takže aj keď správa vyvolá pochybnosti, niektorí príjemcovia na ňu kliknú a nepremýšľajú nad rizikami. Podľa popisu na Bleeping Computer sa kliknutím na odkaz vložený v správe zobrazí stránka, ktorá obsahuje text informujúci o tom, že na ďalšom odkaze si užívateľ môže prezrieť kohokoľvek na zozname.

Nie je pritom ťažké si domyslieť, čo v takom prípade nasleduje. Kto neodolá a pokúsi sa zoznam zobraziť, je najprv vyzvaný na zadanie mena a hesla k instagramovému účtu (odkaz síce neobsahuje pravú adresu na prihlasovaciu stránku, ale množstvo adresátov si to asi nevšimne). Pri zadaní svojich prihlasovacích údajov dostane užívateľ do problémov nielen sám seba, ale čiastočne aj všetkych svojich followerov, ktorí dostanú tú istú správu informujúcu o tom, že aj oni sú na "hnusnom" zozname, a phishingový útok The Nasty List sa môže veselo šíriť ďalej.

Samotné šírenie pritom nie je jediným problémom - útočníci vďaka získaniu prístupových údajov môžu prevziať aj kontrolu nad účtom obete a využívať ho k svojim nekalým aktivitám. Obavy sú teda namieste a neistotu užívateľov dokazuje aj príspevok v jednej z prvých diskusií o tomto phishingovom útoku na sociálnej sieti Reddit: "Len čo som na odkaz klikol, uvedomil som si, že ide o hack. Ale deň potom mi správa opäť prišla. Zmenil som si heslo a zapol dvojfázové overovania. Znamená to, že bot má stále prístup k môjmu účtu?"

Jedna z najdôležitejších vecí je, či ste na podvodnej stránke svoje prihlasovacie údaje zadali - ak nie, môžete byť z pohľadu útoku Nasty List relatívne pokojní. Ak ste neodolali a svoje prihlasovacie údaje vložili, ale spoliehate sa súčasne na dvojstupňové overovanie pomocou SMS správ alebo autentizačné aplikácie, malo by byť tiež všetko v poriadku. Tento spôsob overovania predstavuje totiž pre počítačových zločincov značnú komplikáciu a obtiažnosť na prekonanie.

Nastavenie dvojstupňového overovania možno na Instagrame nastaviť veľmi jednoducho. Prejdite na kartu svojho profilu, vyberte postupne  Upraviť profil  Súkromie a zabezpečenie  Upraviť nastavenie dvojstupňového overovania. Následne sa rozhodnite pre formu druhého kroku overenia (SMS správa, autentizačné aplikácie) a pokračujte ďalej podľa inštrukcií.

Ak existuje však sebamenšie riziko, že došlo k zneužitiu vášho účtu, mali by ste čo najskôr zmeniť svoje heslo a dvojfázové overovanie zapnúť. Dôkladne si pritom skontrolujte, že útočníci medzitým nezmenili e-mailovú adresu ani telefónne číslo spojené s vašim účtom.

Dôležité tiež je, či ste používali rovnaké heslo pre účet na Instagramu tiež v ďalších online službách. V takom prípade by ste heslo mali okamžite zmeniť aj tam. V prípade zmenypoužite dostatočne silné heslá a pre každý účet iné. Veľmi šikovne vám s tým pomôžu napríklad správcovia hesiel.

Zobrazit Galériu

Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ emailom

Mohlo by Vás zaujímať

Internet

Microsoft o zákaze licencií na Windows pre Huawei mlčí. MateBook X Pro však odstránil zo svojho obchodu

23.05.2019 00:20

K technologickým firmám, ktoré reagujú na nariadenie prezidenta Trumpa týkajúce sa spoločnosti Huawei, sa pridáva aj Microsoft. Zdá sa, že prestal predávať laptop MateBook X Pro od Huawei vo svojom in ...

Internet

Windows 10 už môže spolupracovať s telefónom, aj keď nie sú na rovnakej sieti

23.05.2019 00:05

Microsoft vydal pomerne významnú aktualizáciu v.3.4.8 svojej aplikácie Váš telefón. Po novom môže aplikácia synchronizovať cez mobilné dáta textové správy, fotografie a notifikácie z telefónu s počíta ...

Internet 4

Google sleduje takmer všetko, čo kupujete online. Svoj nákupný zoznam si môžete pozrieť týmto nástrojom

22.05.2019 00:05

Google v tichosti sleduje takmer každý online nákup, ktorý ste kedy urobili, a to vďaka potvrdeniam o nákupoch odoslaným na váš Gmail účet. Tieto informácie sú vám k dispozícii prostredníctvom súkromn ...

q

Žiadne komentáre

Vyhľadávanie

TechFest 2019

Najnovšie videá

Cyber Central Malware Analysis Training


PC forum button