Ako pripraviť zeleninové jedlo vo vákuu pri nízkej teplote, aby si zachovalo maximum vitamínov
Po úspešnom pokuse o prípravu šťavnatého steaku popísaného v článku https://www.pcrevue.sk/a/Vyskusali-sme-pripravit-steak-vo-vakuu-pri-teplote-58-stupnov som vyskúšal tento spôsob tepelnej úpravy potravín známy ako sous vide aj pre zeleninu. Pripravil som krémovú zeleninovú polievku a následne s trochu inými ingredienciami aj omáčku ku sviečkovej.
Postup prípravy krémovej zeleninovej polievky, prípadne omáčky je vo videu
Pozrite si aj video prípravy steaku
Lauben Sous Vide Stick je v princípe ponorný varič so špirálou, senzorom na meranie teploty vody a malou vrtuľkou, ktorá zabezpečuje cirkuláciu vody v hrnci a pod krytom variča okolo špirály. Ponorný varič presne udržiava nastavenú teplotu, mierne víri vodu v hrnci, alebo inej nádobe, do ktorej je ponorený a po nastavenom čase sa vypne.
Spolu s Lauben Sous Vide Stick som dostal na testovanie aj zariadenie Lauben Vacuum Sealer na vákuové zatavovanie do fólie. Pri týchto zeleninových jedlách som ju nepoužil a použil som varné vrecko, ktoré bolo súčasťou balenia variča. Vzduch som z vrecka vytlačil posúvaním po hrane stola. Nie je to až také dokonalé, ako pri použití vákuovačky, ale na prípravu zeleniny to stačí.
Na prípravu krémovej polievky, resp. omáčky som použil koreňovú zeleninu, kde prevládala mrkva, cibuľu a cesnak. Nezáleží ako to nakrájate, pretože uvarená zelenina sa bude mixovať.
Podľa tabuliek pre jednotlivé druhy potrevín som pre zeleninu nastavil teplotu 88°C a dobu prípravy 2 hodiny. Po nastavenom čase sa varič vypne a upozorní vás zvukovým signálom. Zeleninu som z fólie presypal do nádoby mixéra. Pridal som soľ, pochutiny, citrónovú šťavu a smotanu na varenie. Určite by bolo zdravšie kokosové mlieko, ktoré by bolo akceptovateľné aj pre vegánov. Uvearené suroviny som rozmixoval do krémovej konzistencie. A to je vlastne všetko.
Pri subjektívnom porovnaní so zeleninou pripravenou klasicky sa mi jedlo pripravené zo zeleniny vo vákuu pri nižšej teplote zdalo aromatickejšie. Či obsahovalo viac vitamínov posúdiť neviem.
Metóda sous vide, ktorá sa používa aj michelinských reštauráciách je založená na tepelnej úprave jedál pri nižších teplotách vo vákuu. Napriek tomu, že doba tepelnej prípravy je dlhšia, ako pri klasických metódach šetrí váš čas, pretože stačí suroviny na prípravu jedla zataviť do fólie a dať do hrnca, alebo inej nádoby s vodou priebežne ohrievanou ponorným varičom Lauben Sous Vide Stick. Na varenie metódou sous vide potrebujete len v zariadenie, ktoré presne udržiava nastavenú teplotu vody, napríklad varný hrniec s termostatom, prípadne aj vákuovačku.
Zobrazit Galériu
Mohlo by Vás zaujímať
Tipy, triky a návody:Ako získať americkú poštovú adresu na online nakupovanie?
Chceli ste niekedy nakupovať tovar z USA, ale pri procese výberu dopravy ste len s rozčarovaním zistili, že medzinárodná preprava nie je poskytovaná? Typicky takáto situácia môže nastať pri aukčných ...
Tipy, triky a návody: Ako si zriadiť rýchlu dočasnú e-mailovú schránku s vlastným menom
Obrovské množstvo online služieb a webov vyžaduje, aby ste na sprístupnenie funkčnosti boli registrovaní. To môže byť v niektorých prípadoch poriadne otravné, najmä ak ide o stránku, na ktorú sa prak ...
Tipy, triky a návody: Ako otestovať súbor desiatkami antivírusov naraz
Ak sťahujete z internetu drobné utility či iné programy z neznámych zdrojov, je vhodné sa mať na pozore a chrániť sa pred možnou infekciou škodlivým softvérom nejakým antivírusovým systémom. Či už po ...
4 Comments
27.10.2019 07:10
Ale velke upozornenie : takto upravene jedlo sa odporuca pozivat iba ludom, ktori maju v poriadku imunitu, a nie alergicki na niektore typy jedal. Cize ako som uz pisal, bakterie sa v jedle neznicia.
Co ma prioritne odradza - ze ingrediencie su niekolko hodin v podtlaku v igelitovom sakli. Jasne, moze byt specialny. Ale osobne pouzivam podtlak na rychlejsie marinovanie masa pred grilovanim, a ked si predstavim ze jedlo do seba natahuje chemiu zo sakla, otaca sa mi zaludok. Je rozdiel uchovat potraviny vo vakuu v mraznicke a varit. Aspon si myslim.
Jedlo moze byt chutovo vyborne. Len by bolo lepsie keby nebolo v sakli ale v tenkej nerezovej nadobe s podtlakom.
26.10.2019 13:10
26.10.2019 12:10
26.10.2019 12:10