SAMSUNG_06202 Z SAMSUNG_06202 Z SAMSUNG_06202 Z Advertisement

Ako odstrániť 99 % svojej digitálnej stopy?

0

» Ak chcete zabrániť tomu, aby Google a Facebook vedeli o všetkom, čo ste online hľadali alebo kúpili, alebo ak sa obávate krádeže identity a počítačovej kriminality, môžete podniknúť niekoľko krokov, aby ste vymazali takmer celú svoju digitálnu stopu. A aj keď nechcete ísť touto extrémnou cestou, mali by ste určite poznať niekoľko základných tipov, ako zabrániť krádeži identity.

Vymažte sa zo služieb dátových brokerov

Títo brokeri nikdy nepožadujú naše povolenie ani súhlas na zhromažďovanie našich osobných údajov, napriek tomu ich využívajú. Existujú však firmy (napr. Delete Me), ktoré za ročný poplatok za „program ochrany“ zaručujú odstránenie osobných údajov z takýchto služieb.

Odstráňte staré e-mailové účty

Pri odstránení starých e-mailových účtov musíte poznať svoje heslo, aby ste sa do účtu dostali. Nie každý si však pamätá heslo spred desiatich rokov. Preto sa musíte obrátiť na poskytovateľa e-mailových služieb a požiadať o údaje k účtu. Niektorí poskytovatelia, napr. MSN či Yahoo, automaticky odstránia e-mailové účty, ak sa nepoužívajú po stanovený čas. V opačnom prípade budete musieť účet natrvalo odstrániť manuálne.

Používajte platformy s ochranou súkromia

Keď je to možné, pri surfovaní po webe používajte prehliadač Brave a na vyhľadávanie nástroj, ako je Duck Duck Go. Obe tieto platformy sú postavené najmä na ochrane súkromia.

Už žiadne apky

Bezplatné aplikácie síce máme radi, ale musíme si uvedomiť, že pri ich sťahovaní poskytneme týmto spoločnostiam naše osobné údaje, napr. o našich online zvyklostiach či lokalizácii. A len čo tieto informácie získajú, pravdepodobne ich predajú ďalším firmám. Naučte sa preto rozpoznávať príznaky online podvodov.

E-mailové účty sú zdrojom citlivých osobných údajov a môžu hackerom poskytnúť možnosť resetovania hesla k službám tretích strán, na ktoré používatelia úplne zabudli. Mohlo by im to poskytnúť prístup k týmto službám a potenciálne aj k ďalším údajom, ktoré by sa neskôr mohli použiť na spustenie phishingových kampaní na získanie ďalších informácií od obetí.

Odstráňte účty zo sociálnych sietí

Všetky veľké sociálne siete, ako sú Facebook, Instagram, Twitter a TikTok, tvrdia, že po vymazaní účtu vymažú vaše informácie. Hoci nevieme, či je to pravda, najlepšia vec, ktorú môžeme urobiť, je odstrániť účty a uistiť sa, že už nemáme žiadne ďalšie aktívne účty. Po ich vymazaní môže trvať ešte niekoľko týždňov, kým budú informácie odstránené aj z výsledkov vyhľadávania Google.

Stanovte hranice vo webovom prehliadači

Začnite odstránením všetkých súborov cookie a informácií z vyrovnávacej pamäte každého webového prehliadača, ktorý používate. Pomocou nastavení súborov cookie v prehliadači informujte webové stránky o tom, že nechcete byť sledovaní. Môže to však viesť k obmedzeniu funkčnosti niektorých webových stránok.

Používajte blokovače reklám

Zabránite tak registrácii na propagačné akcie, informačné letáky a ochránite sa pred programami na neoprávnené získavanie údajov (phishing), kde sa zhromažďujú vaše údaje a môžu byť použité proti vám.

Zrušte odber newsletterov

Nezabudnite zrušiť odber všetkých e-mailov, ktoré dostávate z rôznych nákupných služieb či online publikácií, o ktoré nemáte záujem.

Spravujte nastavenia polohy na svojom mobilnom telefóne

V súčasnosti mnohé aplikácie požiadajú o prístup k vašej polohe alebo kontaktom v telefóne skôr, ako vám povolia používanie. Napríklad aplikácia Yelp požiada o vašu polohu, aby vám ponúkla reštaurácie v okolí. No potom bude naďalej sledovať vašu polohu, pokiaľ to bude povolené. Jeden zo spôsobov, ako tomu zabrániť, je prepnutie z možnosti Vždy povoliť na Počas používania aplikácie.

Dajte pozor na jednotné prihlásenie (single sign-in)

Facebook uľahčil používanie internetu nastavením možnosti Prihlásiť sa cez Facebook v iných aplikáciách. Ak ste túto funkciu niekedy použili namiesto vytvorenia účtu, informácie zhromaždené a uložené na týchto stránkach sa prenesú na Facebook. To znamená, že vaše údaje môžu uniknúť z viacerých stránok. Je dôležité tieto účty oddeliť a vytvoriť pre každý jedinečné heslo.

Používajte Wayback Machine

Skontrolujte, či v digitálnom archíve Wayback Machine nie je vaša online história.

Používajte VPN

Lokálne odstránenie vašej webovej histórie nezabráni vášmu poskytovateľovi internetových služieb v tom, aby uchovával záznamy o vašom prehliadaní na webe. V závislosti od krajiny, kde žijete, môže poskytovateľ internetových služieb zhromažďovať túto históriu prehľadávania webu a všetky metadáta o vašej digitálnej komunikácii, aby ich mohol odovzdať vládnym orgánom. Na zachovanie vášho online súkromia je preto nevyhnutné používať virtuálnu privátnu sieť (VPN). VPN šifruje všetky údaje prichádzajúce a odchádzajúce z vašich zariadení tak, aby boli pri prechode cez servery ISP utajené. To znemožňuje poskytovateľovi internetových služieb zistiť, ktoré webové stránky navštevujete.

Pozrite si stránky Nastavenia účtu

Preštudujte sekcie Nastavenia účtu významných poskytovateľov, ako sú Google a Apple. Tu môžete odstrániť celú históriu vyhľadávania, uložené súkromné údaje a všetky súvisiace e-mailové účty. Postupujte však opatrne, pretože tieto kroky budú mať trvalé následky. Väčšina veľkých webov vám poskytne možnosť stiahnuť si tieto údaje pred ich odstránením, takže si môžete všetky potrebné informácie ponechať na svojom osobnom počítači.

 

ZDROJ: readersdigest

Všetky autorove články

Pridať komentár

Mohlo by vás zaujímať

Mohlo by vás zaujímať