23.11.2012 0 Comments

Veda: Geneticky modifikovaných potravín sa báť netreba, tvrdí vedkyňa

Geneticky modifikovaných potravín sa báť netreba a biopotraviny sú, naopak, preceňované. Tvrdí to vedkyňa Andrea Hricová z Ústavu genetiky a biotechnológie rastlín SAV v Nitre. O geneticky modifikovaných potravinách sa hovorí, že sa z nich priberá a že z nich dokonca môže vzniknúť rakovina. Napríklad v USA, kde sú takéto potraviny povolené, má veľa ľudí problém s nadváhou, čím vznikli domnienky, že priberajú práve z nich. Hricová hovorí, že sú to mýty, ktoré vznikajú zrejme z nevedomosti, pretože na to neexistuje žiadny priamy vedecký dôkaz. „Doteraz nebola nikdy publikovaná žiadna seriózna, dlhodobá štúdia, ktorá by potvrdzovala nejaký vedľajší efekt geneticky modifikovaných potravín na človeka alebo našla súvis s priberaním. Američania zrejme priberajú z nadmernej konzumácie coly a fast foodu," povedala.

Ako vysvetlila, pri genetickej modifikácii ide o to, že z rastliny, ktorá produkuje nejakú, pre náš organizmus, prospešnú látku sa izoluje gén, ktorý je zodpovedný za jej tvorbu a prenesie sa do inej, aby aj ona mala schopnosť produkovať túto látku. Takto sa môže napríklad zvyšovať odolnosť rastliny voči rôznym patogénom. Hricová zdôraznila, že istá genetická modifikácia prebieha bežne v prírode už od nepamäti, pretože rastliny sa spontánne krížia, peľ lieta v ovzduší a gény sa takto prenášajú z jedného druhu na ďalší.

Vedkyňa zároveň poukazuje na to, že biopotraviny nemusia byť pre človeka to úplne najlepšie, pretože sa v nich môžu nachádzať rôzne toxické látky. Napríklad biopšenica sa pri pestovaní vôbec chemicky neošetruje. Bežne sa v nej vyskytujú rôzne patogény, napríklad plesne, ktoré produkujú toxické látky. Keď sa nezlikvidujú, tak sa dostávajú až do múky, ktorá sa dostane v balíčku na regále supermarketu. „Keď ale geneticky upravíte túto pšenicu a vložíte do nej gén odolnosti voči plesni, tak táto pšenica síce obsahuje cudzí gén, ale vďaka nemu je odolnejšia, prípadne až úplne rezistentná voči plesni a v múke už nemáte toľko toxínov ako v biopotravine," podčiarkla Hricová. Ako ďalej doplnila, dlhodobejší výskum jej kolegyne z prestížneho pracoviska vo Veľkej Británii ukázal, že biopotraviny neobsahujú zvýšený podiel nutrične významných látok. „Naopak, niektorí experti na výživu tvrdia, že ak plodiny pestované organickým spôsobom neprihnojujete tak, ako konvenčne pestované plodiny, môžu mať nižší podiel výživných látok a tým sú z výživového hľadiska menej hodnotné," skonštatovala Hricová.


Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ emailom

Mohlo by Vás zaujímať

Biznis

10 trendov v oblasti podnikových sietí v roku 2017

14.01.2017 00:20

Stojíme na pokraji zásadných technologických zmien. Uplynulý rok vydláždil cestu a pripravil podmienky pre budúcnosť, ktorá rýchlo získava jasné obrysy. V roku 2017 môžeme očakávať týchto desať zmien, ...

Biznis 4

Vybudovanie Národného systému dopravných informácií stálo 14,2 milióna eur, jeho prevádzka vyjde ročne na 1,5 milióna eur

11.01.2017 00:05

Nový web z dielne ministerstva dopravy informuje o dopravných nehodách, aktuálnych zdržaniach na cestách či meškaniach vlakov, ale aj o počasí a údržbe na dopravných komunikáciách. Národný systém dopr ...

Biznis

Gartner: Trh PC, tabletov a mobilných telefónov do roku 2018 neporastie

09.01.2017 00:15

Celosvetové kombinované dodávky PC, tabletov, ultraprenosných notebookov a mobilných telefónov podľa analytikov spoločnosti Gartner v tomto roku neporastú. Ich celkový objem tak dosiahne v roku 2017 2 ...

Žiadne komentáre

Vyhľadávanie

qubitconference

Najnovšie videá