12.5.2014 0 Comments

Novela zákona o ochrane osobných údajov

Od 15. apríla 2014 nadobudol účinnosť zákon č. 84/2014 Z. z., ktorým sa mení a dopĺňa zákon č. 122/2013 Z. z. o ochrane osobných údajov. Po prijatí zákona o ochrane osobných údajov sa totiž najmä v kruhoch podnikateľov zdvihla vlna nespokojnosti pre finančné dosahy zákona a množstvo povinností, ktoré nový zákon zaviedol. Podnikatelia ho dokonca označili za administratívny nezmysel desaťročia. Novela mení k lepšiemu viaceré ustanovenia zákona. Zmenou v definícii oprávnenej osoby sa odstránila legislatívno-technická chyba, pre ktorú nemohli takouto osobou byť osoby pracujúce na základe dohôd vykonávaných mimo pracovného pomeru. Zodpovednou osobou sa už znova môže stať aj ten, komu úrad opakovane uložil pokutu za neplnenie povinností. Zanikla aj povinnosť zodpovednej osoby informovať úrad, ak sa prevádzkovateľ bez zbytočného odkladu po upozornení na porušenia zákona prevádzkovateľ nepostará o nápravu. Novela zrušila povinnosť sprostredkovateľa upozorniť prevádzkovateľa na zjavné porušenie zákona a v prípade nesplnenia tejto povinnosti aj jeho spoločné a nerozdielne ručenie s prevádzkovateľom. Zanikla aj povinnosť sprostredkovateľa informovať úrad, ak jeden mesiac od upozornenia prevádzkovateľ neurobí nápravu. Novela odstránila aj prílišný formalizmus pri zázname o poučení oprávnenej osoby. Boli odstránené taxatívne požiadavky na jeho obsah. Čo sa týka zodpovednej osoby, jej písomné poverenie už nebude povinné. Novo je upravená aj možnosť kopírovania úradných dokladov v rozsahu potrebnom na účely uzatvorenia pracovnoprávneho alebo obdobného vzťahu - na tento účel nie je potrebný súhlas dotknutej osoby. Zo zákona bolo vypustené aj ustanovenie, podľa ktorého bolo treba vypracovať bezpečnostnú smernicu pre informačné systémy, ak sa v nich nespracúvala osobitná kategória osobných údajov a systém bol pripojený na internet a ak sa v nich spracúvala osobitná kategória osobných údajov a systém na internet pripojený nebol. Nadväzne na to sa zrušila sa aj povinnosť oboznámiť oprá ...

Článok je uzamknutý

Pokračovanie článku patrí k prémiovému obsahu PC REVUE, ktorý je dostupný pre predplatiteľov. S digitálnym predplatným za 20 € na celý rok získate neobmedzený prístup k uzamknutému obsahu na webe. Objednať si ho môžete TU. Ak už máte digitálne predplatné PC REVUE prihláste sa TU. Ak máte digitálne predplatné Piano, prihláste sa pomocou Piano.


Prihlásiť pomocou členstva PC REVUE
 
Alebo sa prihláste cez službu Piano





Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ emailom

Mohlo by Vás zaujímať

Archív PCR

Obsah PC REVUE 11/2016

04.11.2016 15:07

OBSAH NOVEMBROVÉHO VYDANIA  MAGAZÍN■ Reportáž: IT GALA 2016■ Microsoft predstavil svoju 3D víziu a Surface Book■ Reportáž: Microsoft Ignite 2016■ Reportáž: Svetlo a tieň sa spojili■ Apple má nov ...

Archív PCR

Kompletné vydanie PC REVUE 11/2016 vo formáte PDF

04.11.2016 13:40

Ak­tuál­ne PC RE­VUE 11/2016 v PDF na stiah­nu­tie pre či­ta­te­ľov. Hes­lo k chrá­ne­né­mu PDF sme Vám pos­la­li mai­lom.

Archív PCR 1

Obsah PC REVUE 10/2016

10.10.2016 15:30

OBSAH OKTÓBROVÉHO VYDANIA  MAGAZÍN■ Editorial: Zašoférujte si, kým ešte môžete■ Reportáž: IFA 2016 – 2. časť■ Reportáž: Huawei Connect 2016■ Reportáž: IBC 2016/Profesionáli prezbrojujú na RAW vid ...

Vyhľadávanie

Kyocera - prve-zariadenia-formatu-a4-s-vykonom-a3

Najnovšie videá