25.2.2013 0 Comments

Konzumácia alkoholu u našich opičích predkov

Schopnosť metabolizovať etanol - alkohol v pive, víne a liehovinách - sa možno vyvinula u spoločných predkov šimpanzov, goríl a ľudí pred asi 10 miliónmi rokov, keď tieto primáty začali žiť viac na zemi, kde jedli fermentované ovocie. Chemik Steven Benner z Foundation for Applied Molecular Evolution došiel k tomuto záveru po tom, čo vzkriesil alkohol metabolizujúce enzýmy týchto primátov. Benner a jeho tím napodobnili genetický kód týchto enzýmov, vypestovali ich v laboratóriu a následne analyzovali ako fungujú, aby pochopili, ako sa časom menili.

Dnes majú ľudia enzým zvaný alkoholdehydrogenáza 4 (ADH4) na metabolizovanie alkoholu. Tento enzým sa bežne vyskytuje v pažeráku, žalúdku a v črevách a je prvým enzýmom metabolizujúcim alkohol, ktorý sa dostane do kontaktu s tým, čo človek vypije. Pre zistenie ako sa ADH4 vyvinul, Bennerov tím zmapoval DNA zodpovednú za ADH4 u 27 moderných primátov, vrátane lemúr, opíc a ľudí. Následne zmapovali DNA rodokmeňa primátov a vytvorili model, ako tieto gény mohli vyzerať v dávnych uzlových bodoch rodokmeňa, kde sa evolučné vetvy od seba delili. Tieto vetvy reprezentujú vymretých predkov primátov.

Podľa ich zistení väčšina predkov primátov nebola schopná metabolizovať etanol. Avšak vo vetve smerujúcej ku gorilám, šimpanzom a ľuďom sa tento enzým stal silným spracovateľom alkoholu. V porovnaní so skoršími enzýmami tento bol 50 krát efektívnejší a bol takmer schopný rozložiť úroveň alkoholu v moderných alkoholických nápojoch.

Pretože gorily, šimpanzy a ľudia trávili minimálne časť svojho času na zemi, Benner si myslí, že pozemný životný štýl sa vytvoril u spoločného predka týchto primátov pred asi 10 miliónmi rokov. Na zemi sa tieto primáty stretli s ovocím, ktoré padlo zo stromov. Cez poškodenú škrupinu alebo šupku sa do ovocia mohli dostať kvasinky a fermentovať jeho cukor na etanol. Toto malo za následok, že jedinci, ktorí dokázali stráviť alkohol, si viedli lepšie, než jedinci ktorí to nedokázali. To by takisto vysvetlilo, prečo sa schopnosť metabolizovať alkohol nevyvinula u primátov žijúcich na stromoch, ako sú orangutany, ktoré sa s fermentovaným ovocím stretnú len zriedkavo.

Jeremy FeSilva z Bostonskej univerzity však povedal, že je ešte priskoro spojiť metabolizovanie alkoholu so životom na zemi. Podotkol, že je veľmi málo fosílneho materiálu z obdobia, keď ľudia, gorily a šimpanzy naposledy mali spoločného predka. Nakoniec dodal, že túto teóriu budú môcť lepšie overiť, keď nájdu viac fosílií z tohto obdobia.

Zdroj: eQuark


Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ emailom

Mohlo by Vás zaujímať

Biznis

Schengen pre dáta. EK chce odstrániť bariéry voľného cezhraničného pohybu dát v EÚ

16.01.2017 00:07

Európska komisia navrhla politické a právne riešenia na uvoľnenie potenciálu dátového hospodárstva EÚ. Ide pri tom o súčasť stratégie digitálneho jednotného trhu, ktorú predstavila v máji 2015. Inform ...

Biznis

10 trendov v oblasti podnikových sietí v roku 2017

14.01.2017 00:20

Stojíme na pokraji zásadných technologických zmien. Uplynulý rok vydláždil cestu a pripravil podmienky pre budúcnosť, ktorá rýchlo získava jasné obrysy. V roku 2017 môžeme očakávať týchto desať zmien, ...

Biznis 1

S kamerou na bratislavskom kole robotickej súťaže FIRST LEGO League (video)

16.01.2017 00:15

Tvorivosť žiakov a študentov je jeden z kľúčových faktorov ich budúcej úspešnosti a aj potvrdenie kvalitatívnej úrovne výučby informatiky v školách. Preto sme sa s našou kamerou prišli pozrieť na prie ...

Žiadne komentáre

Vyhľadávanie

ITSMF jar

Najnovšie videá