Image
8.1.2014 0 Comments

Dar, ktorý dalo Taliansko svetu

Kolískou fernetu je prekvapivo Taliansko, kde mnísi už pred vyše 200 rokmi experimentovali s bylinkami s cieľom vyvinúť účinný liek na bolesť žalúdka či iné zdravotné ťažkosti. Prvá oficiálna zmienka o fernete sa však spája s talianskym bylinkárom a lekárnikom Bernardinom Brancom, ktorý ako samouk zasvätil svoj život hľadaniu „čarovného elixíru". V roku 1845 sa mu podarilo vo svojom domácom laboratóriu na Corso di Porta Nuova v Miláne vytvoriť nový nápoj. Jeho objav obstál na výbornú a navyše javil (vďaka svojim údajným liečivým účinkom) aj známky liečiva. Postupne sa z „daru, ktorý dalo Taliansko svetu", stala globálna značka, prítomná na každom kontinente. S narastajúcou popularitou fernetu sa jeho výrobe čoskoro začali venovať viacerí výrobcovia na celom svete. Armin Stark - vizionár, ktorý stál pri zrodeKeď roku 1867 dnes už legendárny podnikateľ Armin Stark zakladal liehovar v Liptovskom Svätom Mikuláši, vytýčil si cieľ vyrábať tie najkvalitnejšie liehoviny z tých najlepších surovín. Na prelome storočia bol jeho závod už veľkým a moderným liehovarníckym podnikom, ktorého výrobky mali cveng aj za hranicami starého mocnárstva. Napriek tomu asi netušil, že ešte aj o takmer pol druha storočia tu bude jeho meno stále prítomné, pretože ho ponesie jeden z prémiových výrobkov spoločnosti: Armin Stark Fernet. Tradičný výrobok spoločnosti ST. NICOLAUS-trade podľa pôvodného receptu Armina Starka je zástupcom fernetov klasického milánskeho štýlu. Vyrába sa z jemného obilného liehu vlastnej výroby, v ktorom sa najmenej mesiac lúhovalo 16 špecifických bylín spolu s kvetmi, koreninami a rôznymi druhmi ovocia. Veľká časť týchto surovín pochádza priamo z podtatranského regiónu, zvyšok prevažne zo Stredomoria. Po vylúhovaní a doplnení vodou z horského prameňa zmes dozrieva a zaobľuje sa minimálne tri mesiace v špeciálnych dozrievacích nádobách - drevených dubových sudoch. Výsledkom je tmavšia jantárová, jemne viskózna liehovina s výraznou bylinnou arómou a chuťou, primerane h ...

Článok je uzamknutý

Pokračovanie článku patrí k prémiovému obsahu PC REVUE, ktorý je dostupný pre predplatiteľov. S digitálnym predplatným za 20 € na celý rok získate neobmedzený prístup k uzamknutému obsahu na webe. Objednať si ho môžete TU. Ak už máte digitálne predplatné PC REVUE prihláste sa TU. Ak máte digitálne predplatné Piano, prihláste sa pomocou Piano.


Prihlásiť pomocou členstva PC REVUE
 
Alebo sa prihláste cez službu Piano





Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ emailom

Mohlo by Vás zaujímať

Archív PCR

Obsah PC REVUE 12/2016

08.12.2016 10:46

OBSAH DECEMBROVÉHO VYDANIA  MAGAZÍN Editorial Doprava budúcnosti smeruje do vzduchu Smart City/Inteligentné vyhľadávanie parkovacích miest Žijeme v simulácii vytvorenej počítačom inej civilizácie ...

Archív PCR

Kompletné vydanie PC REVUE 12/2016 vo formáte PDF

08.12.2016 09:45

Ak­tuál­ne PC RE­VUE 12/2016 v PDF na stiah­nu­tie pre či­ta­te­ľov. Hes­lo k chrá­ne­né­mu PDF sme Vám pos­la­li mai­lom.

Archív PCR

Obsah PC REVUE 11/2016

04.11.2016 15:07

OBSAH NOVEMBROVÉHO VYDANIA  MAGAZÍN■ Reportáž: IT GALA 2016■ Microsoft predstavil svoju 3D víziu a Surface Book■ Reportáž: Microsoft Ignite 2016■ Reportáž: Svetlo a tieň sa spojili■ Apple má nov ...

Vyhľadávanie

Kyocera - prve-zariadenia-formatu-a4-s-vykonom-a3

Najnovšie videá